Kako se spakovati za avion

Kada sam krenula sa pripremama za letovanje imala sam dileme oko pakovanja kofera za avion, šta je dozvoljeno, šta nije. Evo nekih osnovnih smernica koje su meni bile od koristi.

Prtljag koji se unosi u avion može biti ručni (kabinski) i čekirani, koji se predaje na šalteru i smešta u prtljažnik aviona.

Ručni prtljag

Ručni prtljag se unosi u avion i smešta, najčešće iznad sedišta. Njegova težina je odredjena pravilima avio-kompanije kojom putujete i najčešće iznosi od 7-10kg. Air Serbia dozvoljava besplatno unošenje jednog komada ručnog prtljaga težine do 8kg, za ekonomsku klasu, a za biznis klasu dva komada po 8kg. Ručni prtljag treba da se uklopi u dimenzije 40x20x55cm. Postoji mogućnost unošenja i dodatnog ručnog prtljaga u jednoj torbi, težine do 4kg za obe klase, koji se smešta ispod sedišta. To može biti i jakna, kesa iz duty free shopa ili torba za lap-top.

Svako prekoračenje dozvoljene težine i dimenzija se dodatno naplaćuje.

Što se tiče sadržaja prtljaga najveću zabunu prave tečnosti, pa tako sve što je u tečnom stanju ne sme biti u većem pakovanju od 100ml. Pri tom se ne može preneti 100ml tečnosti u većem pakovanju. Naglasak je da ambalaža ne bude veća od propisane veličine. Ukupno možete preneti do 1l tečnosti u bočicama od 100ml spakovanih u providnu kesu sa zip zatvaračem, dimenzija 20x20cm (može se kupiti u DM-u). To se odnosi na kozmetiku, kupke, gelove, kreme, paste za zube, parfeme. Sav prtljag se skenira, pa nema prevare, bićete prinudjeni da bacite sve što se ne uklapa u pomenutu mililitražu.

Izuzetak čini tečnost u vidu nekog alkoholnog pića, parfema… koje ste kupili u duty free shopu. U ovom slučaju veličina pakovanja nije bitna, ukoliko je adekvatno zapakovana.

Neophodni lekovi se mogu preneti uz potvrdu od lekara, i prijavljuju se u toku aerodromske kontrole.

U ručni prtljag nikako ne ide alat i oštri predmeti (makaze, noževi, brijači…) koji bi mogli nekog da povrede.

Tehniku obavezno ponesite sa sobom, lap-top, fotoaparat, punjače, kako ne bi bili oštećeni u transportu, ali i zbog njihove zapaljivosti. Pored toga, sve što vam je vredno, dokumentacija, nakit, novac…treba da bude uz vas, kako u slučaju gubitka predatog prtljaga ne biste ostali bez dragocenosti.

Unošenje hrane i pića u avion se strogo reguliše propisima avio-kompanije, ali i zemlje u koju se putuje. Kesice grisina, kikirikija, čokoladice i, u principu, sve što je u originalnom pakovanju je moguće poneti. Ipak, treba se dobro informisati pre puta, ukoliko planirate da nosite hranu.

Čekirani prtljag

Čekirani prtljag se predaje na šalteru pre ukrcavanja u avion, i odlazi u prtljažnik aviona, tako da ćete ga ponovo videti tek kada sletite na odredište. Najčešće treba da bude dimenzija do 158cm u zbiru, mada to varira od kompanije do kompanije. Težina varira od 20-50kg, u zavisnosti od klase kojom putujete i avio prevoznika. Nama je bilo dozvoljeno 23kg po osobi (Air Serbia).

U prtljag koji se predaje nikako ne idu uredjaji koji u sebi imaju litijumsku bateriju (lap-top, mobilni telefon…), zato što su zapaljive i tokom leta može doći do požara, koji nikako ne želimo. Naravno da se i u kabini ti isti uredjaji mogu zapaliti, ali tamo postoje aparati za gašenje požara i stjuardese mogu da reaguju i ugase požar. Zato svu tehniku i punjače obavezno ponesite sa sobom u ručnom prtljagu.

Kozmetika u tečnom stanju (kupke, šamponi…) slobodno može ići u ovaj prtljag u većim ambalažama.

Poželjno je da na predatom koferu budu napisani vaši kontakt podaci, ime, prezime, adresa, telefon, da u slučaju njegovog gubitka možete biti kontaktirani.

Ne bi bilo loše da dezen kofera bude upadljiv kako bi se razlikovao u moru drugih, može vam olakšati da ga ne pomešate i brže pronadjete, ali to nije neophodno.

Na kraju bih samo dodala da u ručni prtljag treba spakovati sve što vam je zaista neophodno u putu i što će vam olakšati život ukolko se zagubi vaš predati prtljag. Pored svega što sam navela, korisno je da imate neki komad garderobe, veša za presvlačenje, kao i osnovnu kozmetiku bez koje ne možete (do 100ml). Na aerodromu, ali i u avionu, često bude hladno, pa imajte i to u vidu. I ne zaboravite da spakujete knjigu za čitanje, a evo i moje preporuke.

Za vašu sigurnost još jednom da napomenem da se pravila razlikuju od kompanije do kompanije i od zemlje u koju putujete, tako da pre puta treba da se dodatno informišete kod predstavnika avio-kompanije kojom letite, oko svih nedoumica koje imate.

Prijatan let!

Leave a reply