Prvi put na skijanju u Banskom

Volim zimu, punu snega koji škripi pod nogama, ne topi se tako lako i krupnim pahuljama menja pejzaže. Volim i pucketanje vatre iz kamina, topao čaj i knjigu u ruci nakon dana provedenog na zimskom suncu. Dobro, volim i skijanje, mada je ta ljubav ugovorena, zarad višeg cilja, a to je porodično uživanje u zajedničkim aktivnostima, ohrabrivanje dece i stvaranje lepih uspomena. Mogu reći da je svake godine moja ljubav prema ovom sportu veća, valjda kako se i ja popravljam u njemu.

Moj poligon za vežbu je oduvek bio na Kopaoniku, i tu nisam imala nikakve zamerke. Medjutim, ove godine smo rešili da se malo oprobamo i na nekoj novoj lokaciji. Odluka je pala da to bude Bansko.

Bansko

Put do Banskog je dobar, uglavnom se ide autoputem, a uz pomoć google maps nije bilo nikakvih problema. Prešli smo granicu kod Dimitrovgrada, kupili vinjetu za 7 dana u iznosu od 15 leva, što je oko 7,5 evra, bez čekanja, i nastavili zaobilaznicom oko Sofije ka jugu, još nekih 160 km ka našoj destinaciji. Što se vinjeta tiče, dosta su rigorozni, pa policija zaustavlja vozila i proverava posedovanje iste, što se i nama desilo u povratku kući.

U Bugarskoj je zvanična valuta lev, pa ga treba pribaviti u nekoj od menjačnica. U Banskom ih ima dosta, ali kurs se puno razlikuje, pa se ne treba zaletati. Za jedan evro se, okvirno, dobija 2 leva.

Bansko je veliko turističko mesto, puno hotela, restorana, suvenirnica, skijašnica i uopšte ugostiteljskog duha. To se odmah vidi i oseti na svakom koraku. Ima puno turista iz raznih krajeva, posebno su brojni Englezi.

Što se smeštaja tiče, ponuda je zaista velika. Možete birati između različitih spa ponuda i kategorija smeštaja i usluga. Uglavnom svaki od njih ima obezbedjen prevoz kombijem do gondole. U našem slučaju nije bilo potrebe, jer smo bili smešteni u njenoj blizini. I ovoga puta smo koristili booking.com, a ne turističku agenciju.

Restorani su odlični, lepo i inspirativno uredjeni, sa raznovrsnom hranom, koja me je zaista oduševila više puta. Inače, meni je često hrana na putovanjima veliki izazov, s obzirom na to da meso ne konzumiram i naginjem vegansko-vegeterijanskoj ishrani. Ovde sam mogla da biram šta ću da jedem i bila prezadovoljna i ukusom i izgledom hrane. Usluga je takodje dobra, Bugari nas razumeju ali mi njih i nismo baš najbolje. Engleski i znaju i ne znaju, kako gde. Interesantno mi je bilo da na recepciji našeg hotela nisu razumeli ni reč engleskog. Sve u svemu, sporazumevanje nije problem.

Restorani Bansko

Bansko je veliko mesto ali nismo išli u neki veći obilazak, jer smo uglavnom bili orjentisani na skijanje i odmor, tako da ne znam šta smo propustili.

Ski oprema i transport do skijališta

A kad smo kod skijanja, najpre da opišem proceduru iznajmljivanja skija, jer ih ne posedujemo. Naime, preko interneta smo izvršili rezervaciju istih kod Tsakirisski.com. To je radnja sa ski opremom koju drže Grci koji su neverovatno ljubazni. Svaki put su nas obuvali i izuvali, kad nas vide da se približavamo radnji dotrčavali su da preuzmu skije da ih oni ponesu, nudili nas čokoladicama… O kvalitetu opreme nemam šta da dodam, sve je besprekorno. Kad se opremimo, oni su zvali kombi koji nas je čekao ispred i vozio do žičare, po ceni od 10 leva po osobi (negde oko 5e). Izvinjavali su se ako kombi malo kasni i sve su činili da se osećamo kao da za novac dobijamo i dodatnu vrednost. Moja velika preporuka za njih. Na Kopaoniku ništa slično nisam doživela.

Iako korišćenje gondole ulazi u cenu ski pass-a, samo smo je jednom koristili, zato što su redovi ogromni, čeka se i po dva sata (u toku je bio raspust u Bugarskoj) i bilo nam je besmisleno da tako gubimo vreme. Tako je naš izbor bio gorepomenuti kombi, kojim je vožnja trajala po 15-20 minuta krivudavim putem kroz šumu. Jedini put kad smo se vozili gondolom bio je kad smo dosta kasno krenuli na skijanje, oko 12 sati, kad se gužva znatno raščistila. Ali to je bio izuzetak. Do skijališta se može doći i automobilom, ali velika je gužva pa je često nemoguće naći mesto na parkingu. Stoga nismo ni kretali u tu avanturu, niti je preporučujemo.

Ski pass se kupuje na šalterima kod ulaza u gondolu.

Ski staze i skijanje

Kada su staze u pitanju, ima ih dosta, ukupne dužine preko 70km, široke su i više od 100m i duge po 2-4 km.

Ski staza u Banskom
Skijanje u Banskom
Skijanje Bansko
Planina Pirin
Skijanje

Opremljene su topovima za veštački sneg i odlično su pripremljene. Najviša staza je na nadmorskoj visini od 2600m, dok je sam vrh Pirina – Todorka visok 2746m. Bansko je u podnožju na 936m, a prva žičara kreće sa 1467m, mada je centar skijanja na 1635m, odakle smo i mi hvatali red za žičaru, a u povratku odatle išli na ski road do podnožja.

Ski centar Bansko
Ski centar Bansko

Ovaj centar je mesto gde se ukrštaju sva dešavanja. Do njega stiže gondola, od njega vodi ski road do Banskog, tu se nalaze restorani koji su ogromni i u ponudi imaju i hranu i piće, na otvorenom ili unutra. Odavde kreću dve žičare – Kolarski (šestorosed) i Banderitza (četvorosed).

Žičara Kolarski Bansko

Skijanje je ovde moguće za različite nivoe umeća, iako postoji samo jedna crna staza – Tomba. Pored nje, ima 10 crvenih, 3 plave staze i 3 zelene, od kojih su dva ski road-a. Ipak treba voditi računa da ova kategorizacija može da zavara, s obzirom da su pojedini delovi plavih staza u rangu naših crvenih. Za lakše snalaženje možete na telefonu instalirati aplikaciju Bansko Ski, koja vam nudi pregled staza, trenutnu lokaciju, vremensku prognozu, ski tacking, i druge korisne informacije.

Ski staza Bansko
Ski staza Bansko
Skijanje u Bugarskoj
Bansko

Jedino što mi je bilo smetnja pravom uživanju jeste zaista velika gužva na stazama (onim lakšim).

Ski staza Bansko

Ako se to izuzme, Bansko ima kvalitetnu ponudu za skijanje i odmor na stazama, u restoranima, koji su prostrani i pored osveženja možete uživati u prelepom pogledu na okolne vrhove i podnožje planine.

Kafić Goat Bansko
Bansko
Skijanje Bansko
Bansko
Planina Pirin

Ne treba zanemariti ni pogled na prelepe zimske slike u kojima samo iz žičare može da se uživa.

Žičara U Banskom
Bansko
Bansko zimi
Planina Pirin
Bansko žičara

Staze se ukrštaju što omogućava jednostavan prelazak iz jedne u drugu.

Bugarska skijanje

Zbog odličnih uslova koje pruža, upravo ovde se održava takmičenje Svetskog kupa u skijanju zadnjeg vikenda u februaru.

Nakon dana provedenog u skijanju, u povratku do grada se spuštamo desetak km dugim ski road-om, nekih 20-ak minuta. Ovo je zelena, dakle laka staza, koja je opuštajuća za kraj skijaškog dana, a našem sinu je ona bila posebno draga, jer se trudio da stigne prvi, što smo mu, naravno i omogućili.

Skijaš
Odmaranje od skijanja

Iako je i ovde najčešće bila gužva zato što ima puno ski školica koje podučavaju početnike, nije nam smetala.

Bansko ski road

Na stazama se nalaze foto punktovi, tako da ukoliko želite da kupite vašu fotografiju, morate da zapamtite tačno vreme i stazu kada ste uslikani, ili da stanete i pitate pod kojim ste brojem. Kasnije na računaru kod gondole u podnožju možete da se pronadjete i kupite fotku. Nama ova akcija nije pošla za rukom, nismo se ni trudili, ali ako nekom bude interesantno, postoji ta opcija.

Bansko ili Kopaonik

Boravak u Banskom nam je prijao i lepo smo proveli porodični odmor. Na povratku kući, u toku vožnje glavna tema nam je bilo poredjenje Kopaonika i Banskog. Pa evo ukratko da se osvrnem na prednosti i mane oba ski centra.

Bansko je mnogo veće mesto, ima daleko bolju ponudu hotela, restorana, hrane, zabave, bolje su ski staze, pa i cene.

Kopaonik ima prednost što je bliži, pa se može skoknuti i na vikend, ima dosta smeštaja na vrhu u neposrednoj blizini žičara i staza, i čini mi se da je manja gužva na stazama, dok su redovi za žičare veći, ski pass je jeftiniji.

Mi volimo Kopaonik na koji odlazimo i zimi i leti, ali vredi istražiti još neke centre, i rekla bih da je Bansko pravi izbor. A kad sam već pomenula leto, možda je korisno i imati u vidu da se do Tasosa može ići preko Banskog, kako bi se prekratio put do mora, na jako lep način, nekom od hotela i uživanju u Pirinu u zelenoj boji. Uveliko razmišljamo o tome.

  • Leave a reply